OMUZ KASI (ROTATOR MANŞET) YIRTIKLARINDA FİZİK TEDAVİ

Rotator manşet kasları ve omuz çevresindeki kaslar özel rotasyonel hareket yapacak şekilde yerleşmişlerdir. Omzun kendi içerisinde bir dengesi vardır ve yırtıklarla bu denge bozulur. Omuzda rotator manşet yırtıklarının oluşma nedeni tam olarak belirlenememesine rağmen genel tahminler; anlık bir yaralanma sonrası veya tekrarlayıcı yaralanmalar zemininde yırtık oluşması yönündedir.

Elli yaşla beraber tam kat rotator manşet yırtığı oranı artış göstermekle birlikte, bu yırtıkların belirti vermeme oranı yaklaşık %20 civarındadır. Yırtık oranı 50 yaştan sonra her bir on yılda daha da artış göstermektedir.

Rotator manşet yırtığı her ne kadar yaşla beraber artış gösterse de gençlerde ve sporcularda da görülebilir, yırtık şekli de kısmi yırtıktan tam kat yırtığa kadar değişiklik gösterebilir.

Rotator manşet yırtıklarında hastanın başvuru sebebi çoğunlukla ağrıdır. Ağrının yeri ve yayılımı mutlaka sorgulanır, hastanın ağrının yerini göstermesi istenir. Ardından gözle omuz ve rotator manşet kasları etrafında kas güçsüzlüğü, şişme, omuz çıkması gibi durumların var olup olmadığı izlenir. Dokunarak ağrının tam yeri bulunmaya çalışılır. Ayırıcı tanı için ağrının yeri önemlidir.

Manyetik rezonans (MR) günümüzde en sık kullanılan tanı yöntemidir. Hem tanıda hem de tedavi sonrası beklentileri belirlemede oldukça sık başvurulan bir yöntemdir.

Omuz yırtığı hastalarında fizik tedavide manuel terapi, sıcak ve soğuk uygulama, elektroterapi, ağrı kontrolünü takiben normal eklem hareket açıklığını artırıcı egzersizler, rotator manşet ve kürek kemiği etrafındaki kasları güçlendirici egzersiz programı, kinezyobant uygulamaları yapılır.

Omuz ve kürek kemiğine uygulanan mobilizasyon ağrının azalmasında, omuz hareket kabiliyetinin, kolun işlevinin artmasında etkilidir.

Fizik tedavide en sık sarkaç (Codman) egzersizleri, PNF (propriyosepsiyon nöromuskuler fasilitasyon), parmak merdiveni, rotator manşet izometrik egzersizleri, Wand, omuz çarkı egzersizi gibi çeşitli egzersizler programa dahil edilir.

Bu egzersizler sayesinde omuz ve çevresinin normal eklem hareket açıklığı sağlanır, bu çevredeki kaslar kuvvetlenir.

Fizik tedavi uygulamalarından sonra hasta büyük oranda günlük yaşam aktivitelerine devam edebilir. Sporcularda, yapılan sporun ihtiyaçlarına yönelik bir tedavi programı izlenir. Tedavi programı sonrasında sporcu yüksek oranda spora geri dönebilir.