MENİSKÜS YIRTIKLARINDA FİZİK TEDAVİ

Menisküslerin diz ekleminde önemli işlevleri vardır. Başlıca işlevleri; diz eklemi üzerinde oluşan yüklenmelere ve darbelere karşı direnç sağlamak, stabilizasyona da yardımcı olmaktır. Aynı zamanda, menisküsler eklem kıkırdağının kaygan olması, beslenmesi ve eklemin konum hissinden sorumludur. Temel olarak su ve kollajen liflerinden oluşmaktadır.

Birçok diz ağrısı sebebi arasında menisküs yaralanmaları önemli bir yer kaplar. Diz ağrısının yanında, takılma, kilitlenme, boşalma gibi bazı belirtiler görülür. Stabil olmayan yırtıklar, eklem arasına yer değiştirerek kilitlenmeye neden olur. Ayrıca, yürüme ve denge üzerinde sorunlar yaratır. Eklem hareket açıklığında, özellikle dizi düz yapıp kilitleme hareketinde kayıp ve takılma bulunabilir.

Menisküs yırtıklarının tanısında, manyetik rezonans (MR) görüntüleme sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Diz semptomları bulunmayan yaklaşık %20’lik bir kesimde, MR’de rastlantısal olarak menisküs yırtıkları bulunabilmektedir.

Menisküs yırtıklarında fizik tedavi, genellikle ilk başvurulan tedavi yöntemidir. Ev içinde uygulanabilen fizik tedavi programları, dinlenmenin yanında günlük yaşam değişiklikleri, buz, menisküs yırtıklarında kullanılan cerrahi dışı tedavi programıdır.

Tedavinin ana amacı; akut belirtilerin ortadan kaldırılması, işlevlerin normale döndürülmesi ve gelecekte tekrarlamasını önlemektir. Tedavi kararı alınırken; yırtığın konumu, yaralanmadan sonra geçen süre ve yırtığının tipi, gözden önünde bulundurulması gereken faktörlerdir.

Fizik tedavideki amaç; ödemi ve ağrıyı azaltmak, normal eklem hareket açıklığını korumak, diz eklem işlevlerini arttırmak, kas gücü ve eklem konum hissini korumak ve hastayı normal yürüyüş paternine geri döndürmektir. Tedaviyle eş zamanlı olarak, hastalardan semptomları tetikleyecek veya arttıracak eylemlerden uzak durması istenmektedir.

Cerrahi dışı tedavinin merkezinde, fizik tedavi ve rehabilitasyon bulunmaktadır. Kişiye özel egzersizler, mobilizasyon yöntemleri, kinezyolojik bantlama, elektrik stimülasyonuyla, normal eklem hareket açıklığının korunması, arka grup bacak kaslarının esnekliğinin arttırılması, ön grup bacak kaslarının güçlendirilmesi ve diz eklem hissinin korunması hedef olmaktadır. Egzersiz programları hastaya özel hazırlanmakta olup, birçok farklı şekilleri mevcuttur. Kontrollü egzersiz programlarının yanında ev egzersizlerine başlanarak, kısa dönemde başarılı sonuçlar elde edilebilir.

Aynı zamanda kilo vermenin diz ağrılarını azalttığı ve tedaviyle eş zamanlı uygulanırsa tedavi sürecine olumlu etkileri olacağı belirtilmektedir.