Kırıklar birçok olası istenmeyen yan etkilerle ilişkili olup; ciddi maliyet ve hastalık durumuna neden olmaktadır. Kırıklara bağlı engellilik veya basit günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlılık yaşanabilmektedir. Özellikle yaşlı grupta önem taşımaktadır.
Kırıklar düşmeye bağlı yaşanabilir.
İleri yaşlarda ve menopoz sonrası kadınlarda kemik erimesi sıklığı artmakta ve bununla ilişkili kırıklarla karşılaşma olasılığı daha yüksektir. Kemik erimesine bağlı görülen kalça, omurga ve ön kol kırıkları yanında diğer kırıklar da kişilerde önemli aktivite kayıplarına neden olabilmektedir.
Menopoz sonrası kadınlarda kemik erimesi sıklığı artmakta ve bununla ilişkili kırıklarla karşılaşma olasılığı yüksektir.
Fizik tedavi programları, hasta eğitimi, düşmeyi önlemeye yönelik çevresel düzenlemeler, yardımcı cihazlar, uyarlayıcı ekipmanlar ve enerji koruma teknikleri gibi başlıkları içermelidir.
Kırığın MRI görüntüsünde incelenmesi
Kalça kırıklarında, erken dönem ve yoğun fizik tedavi programları sonuçların iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kısa dönemli fizyoterapi programları uzun dönemli olarak da sürdürülmeli, ev programları mutlaka rehabilitasyon programına dahil edilmelidir. Kalça kırıkları, genel olarak hareketliliği ve yürümeyi etkiler, fakat bozulmuş hareketlilik giyinme, bir yerden başka bir yere geçme gibi kendine bakım etkinliklerinde de engelliliğe neden olmaktadır.
Kalça kırığı Kalça kırığı sonrası egzersiz
Omurga kırıklarında rehabilitasyon programlarının içeriğinde en başta ağrı yönetimi, korse kullanımı ve egzersiz programları yer almaktadır. Egzersizin düşme, kırık ve kemik mineral yoğunluğu üzerindeki etkilerine göre egzersiz çeşitleri değişiklik göstermektedir. Kemik erimesi veya kemik erimesine bağlı omurga kırığı olan bireylerde yapılan egzersizler çok büyük önem arz etmektedir. Solunum, kuvvetlendirme ve denge egzersizleri başta olmak üzere çok çeşitli bir egzersiz programı oluşturulmalıdır.
Omurga kırığı Omurga kırığı sonrası kuvvetlendirme egzersizi Omurga kırıkları sonrası programda solunum egzersizlerine yer verilmelidir.
Diğer merkezden uzak eklemlerde görülen kırık rehabilitasyonun amacı; yaralanmanın kendisi, hareketsizlik, uygulanan atel/alçı veya cerrahi sonrası ortaya çıkabilecek hareket, kuvvet ya da vücut konum algı kaybını düzeltmektir. Yoğun rehabilitasyon programlarıyla kişilerin kırık öncesi aktivite düzeylerine en yakın olacak şekilde ulaşmaları amaçlanır.
Kırık sonrası alçı Kırık sonrası manuel terapi uygulaması
Üst ve alt uzuv kırıklarında, kırık sonrası fizik tedavi programlarında normal eklem hareket açıklığı, germe, kuvvetlendirme ve enerji koruma teknikleri yer almalıdır.
Üst uzuv kırığı sonrası manuel terapi uygulaması
Alt uzuv kırık rehabilitasyonlarında mutlaka denge egzersizleri ve vücut konum algısı egzersizlerine yer verilmelidir.
Alt uzuv kırığı sonrası germe egzersizi
Kırık sonrası bakım ve rehabilitasyonda yaşlı grup başta olmak üzere düşmenin önlenmesi, hasta/hasta yakını eğitimleri, bireylerin işlevselliğini ve yaşam kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
Kırıkların yaşanmaması için düşmelerin önlenmesi önem arz etmektedir.