Günümüzde gelişen teknolojik gelişmelere bağlı olarak toplum hareketsiz bir yaşam sürmeye başlamıştır. Stresli yaşam tarzları, hareketsiz yaşam ve kişilerin beslenme durumundaki değişimler, uzun süreli aynı pozisyonda kalması, vücudun biyomekanik ve duruşunun bozulmasına neden olmaktadır.
Gelişen teknolojiyle birlikte hareketsiz yaşam tarzı yaygınlaşmıştır.
Özellikle boyun bölgesinde hissedilen ağrılar uzun senelerdir bilinen en yaygın sorunlardan biridir. Boyun ağrısının sık rastlanılan sebeplerinden biri de sinir köklerinde ağrı yapabilen boyun fıtığıdır.
Boyun fıtığı sinir köklerine bası yaparak boyunda ağrıya sebebiyet verir.
Boyun fıtığı (servikal disk herniasyonu) omurilikteki diskin çok farklı sebeplerle zayıflamasına bağlı olarak taşıp omuriliğe baskı yapması sonucunda oluşur. Boyun fıtığına bağlı boyun ağrılı bireylerin fizik muayenesinde eklem hareket açıklık değerleri, kas kuvvetleri, postüral değerlendirmeleri, yaşam kaliteleri ve depresyon düzeyleri daha kötü seyreder.
Boyun fıtığının MRI görüntüsünde incelenmesi
Boyun fıtığı; yaşa, kiloya, mesleğe, sürekli ve arka arkaya meydana gelen yaralanmalar, diyabet ve sigara kullanımı, aynı pozisyonu koruyarak uzun süreli oturma, araç kullanımı, dolaşım sorunları, doğuştan olan omurga sorunları gibi çok farklı problemlerden meydana gelebilir.
Uzun süreli duruş bozuklukları boyun fıtığına sebebiyet verebilir.
Boyun fıtığında ağrı çok sık görülen bir semptomdur. Ağrı; elektrik çarpması, bıçak batması, sivri ve künt şekillerinde hissedilebilir. Problem olan dokunun yüzeyinde hislerde kayıp görülebilir. Boynun eklem hareket açıklıkları limitli ve ağrılıdır. En temel problem olan ağrı, boyun bölgesinden başlayıp ense kökü, boynun kasları, omuzlara ve tüm kollara kadar yayılabilir. Kollarda ayrıca his kaybı, uyuşukluk, kas kuvvetinde kayıp, karıncalanma hissi, boyun atar damarları ve sinir sisteminin etkilenmesine bağlı olarak boyun hareketleriyle birlikte baş dönmesi, baş ağrısı, denge bozukluğu gibi farklı sorunlara yol açabilir.
Boyun fıtığı kollara ve ellere inen ağrıya sebebiyet verebilir.
Boyun fıtığında fizik tedavide amaç; ağrının kontrolünü sağlamak, kaslardaki spazmı azaltmak, azalmış eklem hareketlerini artırmak, fonksiyonel durumu düzeltmek, omurganın bozulmuş biyomekaniğini düzeltmek, kas kuvvetini artırmak, oluşabilecek yaralanmaları önlemektir.
Boyun fıtığı tedavisindeki başlıca amaçlardan biri boyun ve çevresindeki ağrıların kontrolünü sağlamaktır.
Fizik tedavide sıklıkla başvurulan yöntemler; sıcak, soğuk, elektroterapi, lazer, kuru iğneleme, kişiye özel egzersiz, masaj, ortez, manuel terapidir (manipülasyon ve mobilizasyon).
Boyun fıtığı tedavisinde uygulanan yöntemler
Manuel terapi sayesinde eklemlerdeki blokaj denilen kısıtlı hareket postüral denge içinde, en iyi derecede ve ağrısız olarak fonksiyon kazanır. Aynı zamanda bedenin doğru mekaniği korunur.
Boyun germe hareketi Boyun mobilizasyonu
Hastalara; günlük yaşam değişikliği, kişiye özel egzersiz programları, teknolojik aletlerin ergonomik kullanımı, fizik tedavinin amaçları ve dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verilerek şikayetlerin azaltılması sağlanabilir.