Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte toplumda görülen hatalı postür yapıları artış göstermektedir. Meydana gelen bu bozukluklar kas ve iskelet sistemine, özellikle omurgaya zarar vermektedir.
Gelişen teknolojiyle birlikte duruş bozuklukları artış göstermektedir.
Boyun düzleşmesi, olması gereken boyun çukurunun kaybının, kas dengesizliğine bağlı olarak ağrıya da sebep olduğu bir durum olarak tanımlanmaktadır. Bu durum boyun omurlarının ön ve arka durumunu değiştirir.
Boyun düzleşmesinin MRI görüntülemesi
Boyun düzleşmesinde teknolojinin ilerlemesi ve hareketsiz yaşam koşullarının artışıyla birlikte bir yükseliş görülmektedir.
Teknolojinin ilerlemesi boyun düzleşmesinde yükselişe sebep olmaktadır.
Boyun düzleşmesinin başlıca belirtileri; boyun ağrısı, boyun eklemlerindeki hareketin açısında kısıtlılık, boyun kaslarında güçsüzlük, baş ağrısı, sırt ağrısı, omuz ağrısı, sinirlere baskı varsa kollarda ağrı ve elde uyuşmadır.
Boyun düzleşmesi boyunda ağrıya sebep olabilmektedir.
Omurga kaslarının önemli görevlerinden biri omurgayı doğru pozisyonda tutmak ve bu bölgedeki yüklerin destek yüzeylerine en iyi şekilde dağılmasını sağlamaktır. Boyun ağrısı olan bireylerin, boyun kaslarında işlev bozukluğu görülmektedir. Derin boyun kaslarına verilen egzersiz programının, bu kasların tekrar işlev kazanması sağlanarak boyun ağrısının azalması sağlanmaktadır.
Ağrıya sebep olan bozukluğun düzeltilmemesi veya uzun süreli ağrılarda meydana gelen kas güçsüzlüğü, duruş bozuklukları, normal eklem hareket açıklığında azalma gibi birçok neden ağrının devamına ve kronikleşmesine sebep olabilmektedir. Boyun egzersizleri bu nedenle ağrılı ya da ağrısız boyun hastalıklarının tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır.
Boyun düzleşmesi boyun hareketleri kısıtlılığına sebebiyet verebilir.
Fizik tedavi yöntemlerinden kişiye özel egzersiz programı, ısı uygulamaları, manipülasyon ve mobilizasyon, elektroterapi boyun ağrılarının tedavisinde en sık başvurulan tedavi seçenekleridir.
Eklem mobilizasyon teknikleri, normal eklem hareketlerinin doğal sınırlar içerisinde arka arkaya tekrarlanmasıyla uygulanan bir manuel tedavi yöntemidir.
Boyun mobilizasyonu
Mobilizasyon; ağrıyı azaltmak, eklem ve doku hareketliliğini sağlamak, kas tonusunu normale döndürmek, yapışıklıkları çözmek, eklem sıvısının normale dönmesini hızlandırmak, inflamatuar durumları baskılamak amacıyla kullanılır.
Boyun mobilizasyonunun amaçlarından biri ağrıyı azaltmaktır.
Boyun bölgesindeki sorunlarda; korunma yöntemleri, mobilizasyon yöntemleriyle birlikte egzersiz tedavisi de düşünülerek probleme yönelik çok boyutlu bir fizik tedavi programı oluşturulmalıdır. Uygulanan egzersizler boyun bozukluklarını düzeltirken, tekrarlayabilecek sorunları da önleyebilmelidir. Egzersizler kas güçsüzlüğü, dayanıklılığın azalması, azalmış hareket, istenmeyen artmış hareket, duruş bozukluğuna yönelik olarak hazırlanmalıdır.
Boyun egzersizleri, boyun düzleşmesi tedavisinde oldukça önem taşımaktadır.
Egzersiz tedavisi düzenlenirken bazı dikkat edilmesi gereken noktalar; egzersizlerin ağrıyı artırmamasına özen göstermek, egzersizleri kaslar ve duruşta açığa çıkan değişikliklere uygun olarak planlamak, kasların görev ve fonksiyonlarına özgü egzersizler düzenlenmek, hastaları fizik tedavinin amaçları ve elde edilecek sonuçların önemi açısından bilgilendirmektir.
Boyun egzersizleri ihmal edilmemelidir.
Özellikle boyun korsesi kullanan hastalarda egzersizler ihmal edilmemelidir.